Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Waarden van het landschap

Landschap Overijssel en Natuurlijk Platteland Oost werken samen in de Stichting Groene en Blauwe Diensten Overijssel (SGBDO). Hierdoor wordt belangrijke kennis vanuit beide organisaties en haar achterban gebundeld en komt ten goede aan het duurzaam beheer van de groene omgeving in Overijssel. Beide organisatie hebben de overtuiging dat het landschap met al haar facetten van wezenlijk belang is voor planten, dieren en vooral de mens. De waarden die het landschap aan ons allen geeft, zijn verwoord in een aantal metaforen. Iedereen zal zich zeker aangesproken voelen door één of meerdere waarden. Dit betekent dan ook dat het landschap niet iets is van de overheid, van een maatschappelijke organisatie, van het bedrijfsleven of van recreanten of burgers. Nee, het landschap is van en voor ons allemaal. Landschap Overijssel en Natuurlijk Platteland Oost staan voor de balans en diversiteit die we steeds weer moeten zoeken in ons landschap. Door samen te werken in de SGBDO investeren we om deze waarden te behouden.


 

Het landschap is: 

  • Ons decor. We wonen in het landschap, wandelen en fietsen er. Onze bedrijven staan in het landschap. Kortom: het landschap is het decor waarin we leven! 
  • Ons thuis. Het landschap is ook een informatiebron voor onze samenleving. Het zorgt voor identiteit en orientatie, maar geeft ons ook inspiratie en wijsheid. Mensen voelen zich thuis in 'hun' landschap. 
  • Ons medicijn. Het landschap zorgt voor rust en ontspanning, Het maakt dat wij ons beter voelen, en ook sneller weer herstellen en genezen.
  • Onze natuurlijke fabriek. Het landschap leeft. Bomen groeien, planten bloeien en dieren worden groter. Het landschap is als een fabriek dat zorgt voor producten. Denk aan ons eten, aan biomassa en medicijnen. 
  • Onze allesreiniger. Schadelijke elementen uit de lucht worden door bomen en planten op een natuurlijke manier afgevoerd. Maar ook het water, dat we allemaal drinken, wordt gereinigd door het landschap.
     

U  kunt een publicatie bestellen waarin deze waarden uitvoerig beschreven staan. http://www.landschapoverijssel.nl/dewaardenvanonslandschap